:focal(undefined)
)
:focal(undefined)
)
:focal(undefined)
)
Dunavast en RIBW realiseren duurzame zorglocatie in Nijmegen
Nijmegen, 8 mei 2025 – Met de oplevering en officiële opening van het nieuwe wooncomplex aan de Graafseweg 250 is Nijmegen een vooruitstrevend zorgvastgoedproject rijker. De ontwikkeling, gerealiseerd door Dunavast in samenwerking met RIBW Nijmegen & Rivierenland en gebouwd door Veluwezoom Verkerk (VolkerWessels), vertegenwoordigt een innovatieve en duurzame invulling van binnenstedelijke zorghuisvesting. Het complex bestaat uit 41 appartementen, waarvan 35 door RIBW worden gehuurd. Het ontwerp is van de hand van RDM Architecten.
Tijdens de feestelijke openingsceremonie op 8 mei hebben Aart Jan Verdoold (directeur Dunavast), Caroline Truijens (bestuurder RIBW) en wethouder Grete Visser het gebouw officieel geopend, in aanwezigheid van toekomstige bewoners, buurtgenoten en andere belanghebbenden.
Meer dan een gebouw
Wat dit project onderscheidt in de zorgvastgoedsector is de integrale visie op wonen, welzijn en participatie. In plaats van te focussen op stenen en structuur, hebben Dunavast en RIBW een concept ontwikkeld waarin bewoners en hun leefomgeving centraal staan. Met het Butterfly Effect en het Wooncirkelconcept als kernprincipes, is het pand meer dan een woonlocatie – het vormt een levendige gemeenschap waarin verbinding en herstel centraal staan.
Van de 35 door RIBW gehuurde appartementen zijn er 29 speciaal ingericht voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Daarnaast omvat het project 6 vrije sectorwoningen binnen het inclusieve Butterfly-concept. Een derde, losstaand gebouw op het perceel wordt ingericht als wijkondersteuningspunt en zal een spilfunctie vervullen in de sociale cohesie van de wijk.
Duurzaamheid als fundament
De ontwikkeling is gebouwd volgens de hoogste duurzaamheidseisen, met onder meer hoogwaardige isolatie, zonnepanelen, energiezuinige installaties en een uitgekiend biodivers groenbeheer. Deze maatregelen dragen niet alleen bij aan het wooncomfort van de bewoners, maar ook aan de klimaatrobuustheid en leefkwaliteit van de stedelijke omgeving.
Aart Jan Verdoold (Dunavast): "Dit project bewijst dat maatschappelijk vastgoed schaalbaar, duurzaam én financieel rendabel kan zijn. De kracht ligt in samenwerking, visie en de durf om buiten de gebaande paden te ontwikkelen."
Zorg op maat, midden in de samenleving
De opening van het complex markeert niet alleen het afronden van de bouwfase, maar vooral de start van een nieuwe fase waarin bewoners hun plek gaan vinden in een veilige, groene en stimulerende omgeving.
Caroline Truijens (RIBW): "Deze nieuwe locatie van RIBW heeft alles in zich om het kloppende hart te worden in de buurt. Een plek waar de bewoners elkaar versterken en duurzaam samenleven met daarbij begeleiding op maat door onze professionals."
Met dit project laten RIBW en Dunavast zien dat zorgvastgoed niet alleen toekomstgericht en duurzaam kan zijn, maar ook bijdraagt aan inclusie, herstel en verbondenheid. Een waardevolle impuls voor Nijmegen én een inspirerend voorbeeld voor de sector.